Monument al General Prim
(Reus | Eixamples - Baix Camp)

Reus - Monument a Prim (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Monument a Prim. Postal antiga

AutorLluís Puiggener Fernández
Situació Plaça de Prim
Joan Prim i Prats, marquès de Los Castillejos, comte de Reus, vescomte del Bruc, Gran d'Espanya (Reus, 1814 - 1870) va ser un destacat polític i militar progressista que va presidir el Govern d'Espanya entre 1869 i 1870, any en que va morir, víctima d'un atemptat, just quan arribava a Espanya el rei Amadeu de Savoia, que Prim havia aconseguit que acceptés la corona després de foragitar els Borbons.

El monument que li va dedicar la seva ciutat natal està situat a la plaça que duu el seu nom. Es va construir l'any 1891. Consta d'un gran pedestal de marbre damunt del qual hi ha l'estàtua eqüestre del general, obra de Lluís Puiggener. Al pedestal hi ha dos grans relleus amb dues escenes de la trajectòria militar de Prim, la campanya de Mèxic i la presa de Castillejos. El monument està envoltat d'una tanca amb unes pilones de ferro que imiten canons, obra de l'escultor reusenc Pau Figueras.

L'escultor Lluís Puiggener i Fernández (Barcelona,1847 - 1918) ja havia realitzat una estàtua eqüestre dedicada a Prim pocs anys abans, situada al parc de la Ciutadella de Barcelona, de la qual hi ha una rèplica de Frederic Marès, ja que l'original va ser destruïda l'any 1936. Ambdues obres són gairebé idèntiques.