Palau Miró (Desaparegut)
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Palau Miró (Desaparegut). Postal antiga

Reus - Palau Miró (Desaparegut). Postal antiga (Foto: Carles Fargas -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1920)

Reus - Porta del desaparegut Palau Miró al Centre Social el Roser

Reus - Porta del desaparegut Palau Miró al Centre Social el Roser (Foto: Magenri, 2015)

Situació Plaça de Prim
Element
desaparegut
Element desaparegut
Gran casal senyorial de la família Miró que ocupava tot un costat de la plaça Prim, entre el carrer de Monterols i el raval de Jesús. Va allotjar durant molts anys el Gran Hotel Londres, després Hotel España, clausurat l'any 1971. Dos anys després l'edifici va ser enderrocat, tot i que la Diputació de Tarragona s'havia compromès a restaurar-lo. L'alcalde no va considerar oportuna la proposta i es va autoritzar la demolició.

El promotor del palau va ser el comerciant Pau de Miró i Claveguera (Reus, 1695 - 1772), destacat filipista, nomenat cavaller l'any 1757. Va ser ampliat pel seu net, Agustí de Miró i de Folch (Reus, 1768 - 1807) i va adquirir la seva fesomia definitiva a mitjan segle XIX, amb el fill d'Agustí, Josep de Miró i de Burguès (Reus, 1796 - 1855) i el seu successor, Joaquim de Miró i de March (Vic, 1812 - 1867), senyor de Vilafortuny. La façana de la plaça Prim s'enllestí l'any 1856. Al palau s'hi van allotjar personalitats molt importants com el rei Ferran VII, en dues ocasions, i més tard la reina Maria Cristina. La família Miró no hi residia habitualment i, el 1868, el van llogar al Centre de Lectura. A partir de 1880 es va convertir en el Gran Hotel Londres, rebatejat el 1939 com a Hotel España.

L'edifici incorporava estructures medievals, com una antiga torre rodona que havia format part de la muralla. Tenia una façana que recordava els grans palaus italians, amb un portal lobulat i una tribuna central, i comptava amb una torre poligonal al centre de la casa. L'estança més sumptuosa era el saló de ball, amb escultures d'estil pompeià i pintures de Josep Flaugier. Una escala permetia accedir a l'interior de l'antiga torre medieval, convertida en jardí botànic.

De tot plegat només s'ha conservat el portal, traslladat i utilitzat com a porta de la tanca del Centre Social El Roser.