Palau Bofatull. Pintures
(Reus | Eixamples - Baix Camp)

Reus - Palau Bofarull. Pintures (Foto: Enfo CC BY-SA 3.0, 2010)

TipusElement singular
AutorPere Pau Montaña Placeta
Situació Carrer Llovera, 15
De l'interior del palau Bofarull destaca especialment el saló principal, construït de nova planta entre els anys 1781 i 1785. Està decorat amb pintures de Pere Pau Montaña i Placeta (Barcelona, 1749 - 1803), un dels pintors més destacats del barroc català, executades l'any 1788.

A les pintures del sostre podem veure dues escenes. Una representa el rei Carles III en majestat, coronat per Apol·lo i Mart, els déus de la ciència i de la guerra. En l'altra apareix el seu fill, Carles IV, amb la reina al costat, coronats per la Felicitat i envoltats per la Justícia, la Prudència, la Fortalesa i la Temprança, les virtuts cardinals. Entre les dues escenes hi ha un cercle amb l'escut dels Bofarull. També són de Pere Pau Montaña les pintures de les escòcies. al·legòriques del comerç d'ultramar.

A les parets, de tots els quadres previstos, tots de temàtica històrica, només es van fer el d'Escipió, el d'Alexandre Magne i el dels egipcis, i només el primer es pot considerar de Montaña, de l'any 1801-1802. Les altres dues han estat atribuïdes a Bonaventura Planella i a Josep Bernat Flaugier.