Església de Sant Joan Baptista
(Reus | Eixamples - Baix Camp)

Reus - Església de Sant Joan Baptista (Foto: Rgb21 CC BY-SA 4.0, 2016)

Reus - Església de Sant Joan Baptista, en construcció

AutorPere Caselles Tarrats
Situació Av. Prat de la Riba, 26-30
Des de l'any 1863 es parlava a l'ajuntament de la conveniència d'edificar una església dedicada a sant Joan Baptista. L'any 1878 es va crear la parròquia, provisionalment a l'església de la Providència, però no va ser fins el 1908 que es va adquirir el solar per construir el nou temple. Seguint el projecte de Pere Caselles, es va iniciar l'any 1912 i, tot i que va quedar inacabat, va ser beneïda l'any 1932. Incendiada a l'inici de la guerra civil, va haver de ser reconstruïda als anys 40. Cinquanta anys després es va eliminar un cinema que ocupava el lloc de l'absis i es va substituir per una estructura de formigó d'estil contemporani.

L'edifici és d'estil neogòtic, d'una sola nau, de quatre trams, coberta amb volta de creueria, suportada amb contraforts entre els quals hi ha les capelles laterals, intercomunicades. L'obra va restar inacabada. Li manquen els dos trams dels peus i la façana, que Caselles havia projectat amb dos trams i un campanar central. Cal destacar els vitralls, obra del vitraller Josep M. Bonet, recuperats l'any 2007 i les pintures de l'altar, de Josep Minguell, de 2013. La figura de sant Joan Baptista és de l'escultor Ramon Domingo. A la capella del Santíssim, destaquen dos murals ceràmics de Neus Segrià Fortuny.