Casa Feliu Gasull
(Reus | Eixamples - Baix Camp)

Reus - Casa Gasull

Reus - Casa Gasull

AutorLluís Domènech Montaner
Situació Carrer Sant Joan, 29
Edifici construït l'any 1911 per Feliu Gasull Roig per acollir les instal·lacions del seu negoci d'olis i l'habitatge dels seus dos fills. Va ser projectat per Lluís Domènech i Montaner en col·laboració amb el seu fill, Pere Domènech. Està considerat el primer edifici noucentista del Camp de Tarragona. El canvi d'estil es fa evident en comparar-lo amb la casa Rull, del mateix Domènech i Montaner, plenament modernista.

La part dedicada a l'empresa ocupa la planta baixa i els habitatges, la planta principal i les golfes. La planta baixa s'obre amb grans finestrals, a la part davantera, mentre que la part del darrera, sota la terrassa,on hi havia els magatzems i les oficines, té finestres de menor dimensió. Al soterrani es conserven els trulls de ceràmica que servien per emmagatzemar l'oli. La façana principal tenia, en origen, portes separades per al negoci i per als habitatges. Quan Feliu Gasull va ser assassinat pels sindicalistes, l'any 1921, l'accés a l'oficina va ser transformat en finestra.

Pel que fa als habitatges, el pis principal s'organitza mitjançant obertures trigeminades inscrites dins d'un arc de mig punt decorat amb ceràmica, amb un disseny de formes vegetals estilitzades. Tot el parament cec està cobert d'esgrafiats monocroms d'inspiració barroca, on apareixen branques d'olivera, en al·lusió
al negoci del propietari. Les golfes es configuren com una galeria de finestres corregudes, separades per pilars de falsa obra vista capçats amb capitells molt simples.