Hospital de Sant Joan
(Reus | Eixamples - Baix Camp)

Reus - Hospital de Sant Joan

Reus - Hospital de Sant Joan (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Carrer Sant Joan
L'hospital de Sant Joan té el seu origen en un convent de carmelites descalços fundat a Reus l'any 1605 del bisbe de Vic Francesc Robuster, que era reusenc, i que feia també de col·legi de filosofia i teologia. El convent va ser saquejat durant la guerra del Francès i va resultar molt malmès amb la crema de convents de 1835. Amb la desamortització va passar a mans municipals i l'ajuntament va ordenar l'enderrocament de l'església, que estava pràcticament derruïda i el convent es va convertir en hospital.

L'any 1850, mercès al llegat de l'hisendat Narcís Sunyer i Veciana, es va construir l'actual façana neoclàssica, sobreposada a la de l'antic convent. Té un cos central segmentat amb pilastres toscanes aparellades. Estava presidida per un gran grup escultòric que l'any 1864 ja havia desaparegut. En conjunt, l'edifici està format per un cos central i dues ales, en forma de u, amb una galeria central de doble alçada, a la part posterior, coronada amb una cúpula. A l'interior es conserva el claustre de l'antic convent, restaurat modernament.