Magatzems Vilella
(Reus | Eixamples - Baix Camp)

Reus - Magatzems Vilella

Reus - Magatzems Vilella (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorPere Domènech Roura
Situació Carrer Sant Esteve, 15-17
Conjunt de dos edificis, construïts amb alguns anys de diferència, un el 1913 i l'altre al 1919, segons projecte de Pere Domènech Roura (fill de Domènech i Montaner), tot i que els plànols els signa Pau Monguió. Es tracta dels magatzems del comerciant de fruits secs Ramon Vilella, que tenia el seu domicili a la part posterior, amb façana al raval de Jesús.

Els dos edificis, tot i tenir característiques estructurals diferents, mantenen una homogeneïtat estètica que permet considerar-los unitàriament, dins d'un estil a cavall del modernisme i el noucentisme.

L'edifici del núm. 15 consta d'un cos de pedra que inclou la planta baixa i l'entresòl, clarament separats dels pisos, amb un acabat senzill, tret del cantó dret. En aquest sector veiem un cos cec de maó vist, molt ornamentat, jugant amb el mateix material, coronat amb un frontó que s'enlaira respecta a la cornisa. Aquest cos lliga formalment amb l'acabat de les golfes i el coronament, amb un voladís sostingut amb mènsules. Un element destacable de la façana és el medalló de pedra amb un relleu d'Hermes, el déu del comerç, i les inicials del propietari.

Pel que fa al cos més antic, el del núm. 13, juga amb la combinació de la pedra i el maó vist, incorporant uns grans plafons de ceràmica, amb decoració de flors i plantes.