Església de Sant Pere. Capella del Santíssim
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Església de Sant Pere. Capella del Santíssim

Reus - Església de Sant Pere. Capella del Santíssim (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Església de Sant Pere. Capella del Santíssim. Sepulcre dels marquesos de Tamarit

Reus - Església de Sant Pere. Capella del Santíssim. Sepulcre dels marquesos de Tamarit (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Església de Sant Pere. Capella del Santíssim. Cenotafi de Marià Fortuny

Reus - Església de Sant Pere. Capella del Santíssim. Cenotafi de Marià Fortuny (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorFra Josep de la Concepció
Situació Plaça de Sant Pere
La capella del Santíssim va ser construïda a la banda dreta de l'església de Sant Pere, promoguda per Francesc de Montserrat i Vives (Reus, 1617 - 1688), doctor en lleis i primer marquès de Tamarit. El marquès havia proposat al Comú, l'any 1657, que, si li venia la casa que estava adossada a l'església, on hi vivía l'espardenyer Francesc Pascual, hi construiría la capella. Aquesta, d'estil renaixentista, va ser projectada pel frare carmelità Josep de la Concepció, anomenat el Tracista, de nom real Josep Ferrer (Valls, 1626 - 1690). Les obres es van iniciar l'any 1691 i s'enllestiren el 1706.

És una capella amb planta de creu grega, amb la cúpula central coronada amb una llanterna, suportada per un tambor cilíndric, poligonal per fora, i rematada amb escultures, restaurades per Ramon Ferran.

El més destacat de la capella són els sepulcres dels marquesos de Tamarit, el de Francesc de Montserrat i el de la seva filla Gertrudis i el seu marit, Antoni de Camporrells, obrats pel també carmelità Jaume Ribot, cap a l'any 1696. Dissortadament, algunes de les escultures estan mutilades.

Hi ha també el cenotafi del pintor reusenc Marià Fortuny, on és dipositat el seu cor, amb una làpida feta l'any 1876 per l'escultor Joan Roig Solé.