Església de Sant Pere. Imatges del Retaule Major
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Església de Sant Pere. Dormició de la Verge (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Museu Vilaseca. Adoració dels pastors (1623)

Reus - Museu Vilaseca. Adoració dels pastors (1623) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Situació Interior de l'església de Sant Pere
El retaule major de l'església de Sant Pere de Reus es va iniciar l'any 1576 i va quedar destruït, en bona part, quan els magatzems del museu, on s'havia dipositat durant la guerra civil per a la seva protecció, van ser afectats per un bombardeig. Amb tot, es van poder salvar gairebé totes les taules i bona part de les imatges, conservades algunes al Museu de Reus i, la major part, a l'església de Sant Pere, distribuïdes entre diverses capelles laterals.

El retaule es va executar en diverses fases, entre 1576 i 1632, any en què el pintor de Prades, Pere Torner, enllestí el daurat del sagrari. S'alçava damunt d'un pedestal de pedra on es recolzaven el bancal i els tres cossos principals, coronats per l'àtic. Verticalment es dividia en set carrers i s'organitzava en dues meitats simètriques. En l'escultura hi van participar alguns dels millors artistes del moment, com Agustí Pujol I, a qui s'atribueix el Sant Crist i sant Bartomeu, Agustí Pujol II (Mare de Déu, sant Joan Evangelista, sant Joan Baptista, sant Josep ) o Rafael Rocafort.

De la mateixa època, es conserva al Museu Vilaseca una adoració dels Pastors, que formava part del Retaule de Jesús, de la mateixa església. És obra de Rafael Rocafort i Segimon Roure, de 1623.