Torre del Cambrer (Castell)
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Torre del Cambrer (Castell). Postal de 1920

Reus - Torre del Cambrer (Castell). Foto antiga

AutorJordi Álvarez, Ernest Minguillón (reforma)
Situació Plaça del Castell, 4
La torre de defensa està documentada des de 1171 i és l'element conservat -en part-, d'època medieval. Al llarg del segle XIII es van anar afegint altres estances al voltant de la torre fins a conformar un castell, dit castell del Cambrer (canonge cambrer de Tarragona). Un inventari realitzat a la mort del cambrer Joan Pere, l'any 1476, diu que el castell tenia: entrada, celler, coberta, presó, estable, cuina, cambra, rebost, cambra gran i cambra del senyor. Al primer terç del segle XVI, un cop perduda la seva funció defensiva i havent-se suprimit la dignitat de cambrer al capítol de Tarragona, comença el seu procés de lenta degradació i els canonges van anar venent o enderrocant algunes de les seves dependències. L'antic pati del castell es va configurant com a plaça pública, l'actual plaça del Castell. L'any 1664 només quedava la planta noble, amb les seves arcades gòtiques, que va ser partida en dos pisos per un trespol i va acabar habilitada com a casa de veïns. Finalment, Joan Dalmau, que n'era el propietari l'any 1949, la va cedir a l'ajuntament. Un consorci de la Generalitat i l'ajuntament el va restaurar l'any 1986 i s'hi va instal·lar l'Arxiu Històric Comarcal. Actualment, és una sala d’actes polivalent per xerrades, exposicions i actes culturals.