Pescateries Velles
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Pescateries Velles (Foto: Albert Esteves, 2024)

EstilRomanticisme
AutorAntoni Molner Ribes / Joan Roig Solé (escult.)
Situació Raval de Robuster, 3-5-7 / Fossar Vell
A mitjan segle XIX sorgeix la necessitat de construir un nou mercat per a la carn i el peix, d'acord amb les noves tendències higienistes que començaven a establir-se en aquella època. L'any 1848, l'ajuntament encarregà al jover arquitecte Antoni Molner Ribes la construcció d'una nova plaça al costat de l'església, on hi havia hagut l'antic fossar. Per finançar les despeses de construcció del mercat, l'ajuntament, el 1854, es va vendre el castell i les terres de Mas Calbó. El projecte es va enllestir l'any 1852 i consistia en una plaça rectangular, amb edificis d'habitatges porticats als dos costats llargs i uns portals monumentals de tres obertures, als costats curts. Aquests portals estaven presidits per l'escut de la ciutat i ornamentats amb escultures al·lusives a la carn i el peix, obra de l'escultor local Joan Roig i Solé (Reus, 1835 – 1918).

El mercat va estar en funcionament fins l'any 1983, quan es va posar en marxa el Mercat del Carrilet. Quatre anys després, l'ajuntament va retirar les estructures del mercat i va convertir l'espai en una plaça pública, molt animada per les terrasses dels locals de restauració.