Teatre Bartrina
(Reus | Nucli antic - Baix Camp)

Reus - Teatre Bartrina. Interior del Teatre el 1921

Reus - Teatre Bartrina. Postal antiga

AutorJosep Simó Bofarull / Anton Pàmies Martorell (reforma)
Situació Plaça del Teatre, 1
Vinculat al Centre de Lectura, es va construir entre 1918 i 1920, fruit d'una ampliació d'un primer escenari situat al pati de l'edifici de l'entitat. L'any 1917, el filàntrop Evarist Fàbregas va adquirir unes cases veïnes, al carrer de l'Abadia, que van permetre la construcció del nou edifici, segons projecte de l'arquitecte Josep Simó Bofarull, amb ornamentació de l'escenògraf barceloní Josep Rocarol. Després de la guerra civil va funcionar com a cinema i, entre 1995 i 1997, es va remodelar afegint-hi un cos nou, amb accés independent des de la plaça del Teatre, projecte dirigit per l'arquitecte Anton Pàmies Martorell.

L'interior segueix l'esquema de "teatre a la italiana", amb una platea allargada envoltada de tres pisos de llotges, amb balustrades i columnes molt ornamentades. Té la singularitat de posseir un sistema, instal·lat l'any 1924, que pot convertir la platea en un espai inclinat o completament pla, segons l'ús que se li vulgui donar a la sala.