Església de Sant Francesc d'Assís
(Reus | Eixamples - Baix Camp)

Reus - Església de Sant Francesc

Reus - Església de Sant Francesc (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorPere Benavent de Barberà (reforma)
Situació Carrer de Misericòrdia, 12
Església conventual dels franciscans que té el seu origen en un convent fundat a Reus, extramurs, l'any 1448, l'església del qual es va alçar entre 1506 i 1509. Tant el convent com l'església s'havien quedat petits per a les necessitats de l'orde i, al segle XVIII, es va decidir construir un nou edifici, entre els anys 1750 i 1772. L'església va patir, com la resta del convent, saquejos i destruccions tant al segle XIX (el 1811 va ser ocupat pels francesos i amb la revolta de 1835 es va destruir tot i l'interior) com al XX (el 1936 va ser incendiada). Acabada la guerra va ser restaurada per l'arquitecte Pere Benavent.

L'església és un edifici de tres naus, coberta amb volta de canó la central i de creueria les laterals, capelles laterals -una d'elles decorada per Ramon Ferran Pagès-, i transsepte amb cúpula al creuer. La nau central està capçada amb un absis poligonal. Té un cor als peus sobre una volta d'arc carpanell. A dreta i esquerra de l'absis hi ha la capella del Santíssim i la sagristia.

La façana està mancada de monumentalitat per la presència d'un atri a peu de carrer, més baix, molt ample i amb una composició molt austera, on només destaca la presència d'una fornícula amb una imatge moderna de sant Francesc.