Institut Salvador Vilaseca (antic convent franciscà)
(Reus | Eixamples - Baix Camp)

Reus - Institut Salvador Vilaseca (antic convent franciscà) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Institut Salvador Vilaseca (antic convent franciscà). Claustre. Postal antiga

Reus - Institut Salvador Vilaseca (antic convent franciscà). Claustre

TipusEdifici escolar
PeríodeSegle XVIII
AutorPere Benavent de Barberà (reforma) / Joan Figuerola Mestre (reforma) / Josep Huguet Monné (reforma)
Situació Carrer de Misericòrdia
L'Institut ocupa les dependències de l'antic convent dels franciscans, fundat l'any 1448, els edificis del qual van ser construïts a cavall dels segles XV i XVI i refets entre 1750 i 1772. Desamortitzat el 1835, el convent va ser utilitzat poc després com a centre d'ensenyament, primer privat i després públic. L'any 1842 va ser cedit al municipi, el qual va dur a terme les obres de restauració que van caldre després del saqueig anticlerical de 1835. Malmès de nou el 1936, va ser restaurat i reformat per l'arquitecte Pere Benavent de Barberà, entre 1949 i 1966. El 1988 es van iniciar noves intervencions, projectades per Joan Figuerola i Mestre. I es va fer una nova restauració el 2002, a càrrec de Josep Huguet Monné.

L'edifici s'organitza al voltant de l'antic claustre renaixentista, de planta quadrada, porxat a la part baixa i tancat a les plantes altes. La façana segueix la traça del segle XVIII, centrat per una portalada monumental presidida per l'escut de Reus del segle XIX