Edifici de la Caixa de Pensions
(Reus | Eixamples - Baix Camp)

Reus - Edifici de la Caixa de Pensions

Reus - Edifici de la Caixa de Pensions (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Edifici de la Caixa de Pensions, amb un monument franquista

Reus - Edifici de la Caixa de Pensions, amb un monument franquista (Foto: Antoni Maymó -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, c1950-60)

EstilBeaux Arts - Monumentalisme Classicista
AutorEnric Sagnier Villavecchia
Situació Plaça Pintor Fortuny, 1
Enric Sagnier, que ja havia construït l'edifici central de la Caixa de Pensions -a la Via Laietana de Barcelona, la dècada anterior-, va projectar, l'any 1929, la seu de l'entitat a Reus. Es va alçar sobre el solar que havia ocupat l'antiga presó i va estar enllestida l'any 1931. La Caixa ocupava la planta baixa i la resta de pisos eren destinats a habitatge. El pis principal va ser la seu de la Cambra de Comerç de Reus.

L'estil de l'edifici s'emmarca dins d'un estil monumentalista de referències neoclàssiques i té la virtut d'oferir una façana convexa que reforça la configuració urbana de la plaça. Aquesta façana, de total simetria, ve caracteritzada per la presència d'un majestuós cos central, amb quatre columnes que abasten els dos primers pisos i que remarquen el seu perfil semicircular, coronat per una gran cúpula central, que s'equilibra amb les cúpules més petites dels cossos laterals.

Les bases de les columnes estan decorades amb relleus al·legòrics d'Eusebi Arnau (tractats en fitxa independent).