Fumera del Gas Reusense
(Reus | Rodal - Baix Camp)

Reus - Fumera del Gas Reusense

Reus - Fumera del Gas Reusense (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - La fàbrica Gas Reusense el 1891

Situació Av. President Macià / Carreró del Gas
La Sociedad Gas Reusense va ser fundada l'any 1854 i les seves instal·lacions es van inaugurar el 1856. El seu primer president va ser Macià Vila Mateu. Subministrava gas a la ciutat de Reus per a la il·luminació pública i per al consum particular, a partir d'energia tèrmica. Des de 1899 va distribuir també electricitat. L'any 1969 la societat va ser absorbida per Catalana de Gas y Electricidad.

De l'antiga fàbrica en resta només la la xemeneia (a Reus en diuen fumera), construïda a finals del segle XIX. És cilíndrica, amb el diàmetre decreixent en alçada, i està reforçada amb anelles metàl·liques. Té un cos inferior de planta quadrada, amb una porta, tot plegat construït amb maó vist.