Institut Pere Mata
(Reus | Rodal - Baix Camp)

Reus - Institut Pere Mata. Plànol (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Institut Pere Mata. Pavelló dels Distingits

Reus - Institut Pere Mata. Pavelló dels Distingits (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Institut Pere Mata. Pavellons de Tercera Classe

Reus - Institut Pere Mata. Pavellons de Tercera Classe (Foto: Anònima -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, ant. 1929)

Reus - Institut Pere Mata. Pavelló de Serveis Generals

Reus - Institut Pere Mata. Pavelló de Serveis Generals (Foto: Anònima -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, ant. 1929)

Reus - Institut Pere Mata (Foto: Anònima -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, ant. 1929)

Reus - Institut Pere Mata. Postal antiga (1)

Reus - Institut Pere Mata. Postal antiga (1) (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorLluís Domènech Montaner
Situació Ctra. de l'Institut Pere Mata, 1. Partida de Monterols
L'Institut Pere Mata de Reus, fundat a finals del segle XIX, és un exemple destacat de l'arquitectura modernista catalana i de l'evolució del tractament de les malalties mentals. Gràcies a la iniciativa del metge reusenc Emili Briansó Planas es va desenvolupar un projecte ambiciós: construir un centre especialitzat amb instal·lacions modernes i dignes per a aquests pacients. L'encàrrec de dissenyar aquest nou centre va recaure en el famós arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner. Entre 1897 i 1912 es va erigir un complex arquitectònic de gran bellesa i funcionalitat, que es va convertir en un dels més moderns hospitals psiquiàtrics d'Europa i, alhora, una de les joies del modernisme català.

El disseny de Domènech i Montaner es basava en el principi de separació de pacients segons la seva patologia, classe social i sexe. Cada pavelló disposava de grans jardins i espais oberts, afavorint així la recuperació dels malalts. La seva construcció va ser una resposta a la necessitat de desinstitucionalització i humanització dels tractaments psiquiàtrics. L'edifici, envoltat de jardins i espais naturals, va ser dissenyat per proporcionar un ambient terapèutic, amb una estructura funcional i estèticament atractiva.

El conjunt arquitectònic està organitzat al voltant d'un eix central i es distribueix en onze pavellons, com si es tractés d'una petita ciutat jardí. Cada pavelló està destinat a una funció concreta i disposa de grans jardins i espais oberts. Els primers pavellons construïts, i de fet els més interessants des del punt de vista arquitectònic, van ser els de Beneficència, de Pensionar de Tercera Classe, el de Serveis Generals i, singularment, el denominat "Pavelló dels Distingits", que tractem en fitxa independent. Amb Montaner van col·laborar els millors artesans de l'època: l'escultor Eusebi Arnau, el ceramista Lluís Bru, l'esgrafiador Joan Paradís, l'ebenista Josep Prat i els vitrallers Rigalt, Granell i Cia. entre d'altres.