Ermita del Roser (Institut Gabriel Ferrater)
(Reus | Rodal - Baix Camp)

Reus - Ermita del Roser (Inst. Gabriel Ferrater)

Reus - Ermita del Roser (Inst. Gabriel Ferrater) (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Ermita del Roser

Reus - Ermita del Roser (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1920-35)

Reus - Ermita del Roser (Foto: J. Marlés -calaix.gencat.cat-, 1986)

Reus - Porta del quarter de cavalleria

Situació Av. de Montblanc, 5-9
L'origen d'aquesta ermita és una primitiva capella dedicada a sant Roc, construïda l'any 1523, on eren reclosos els malalts de pesta o els leprosos. Cap a la fi del segle XVI s'hi van instal·lar la confraria del Roser, que va acabar donant nom al temple.

L'edifici actual, molt modificat modernament, va ser construït a mitjan segle XVIII. Consta d'una sola nau, amb transsepte i dues capelles a cada costat. Al creuer hi ha un cimbori amb cúpula. Comptava amb unes remarcables pintures murals, atribuïdes a Josep Bernat Flaugier i Antoni Verdaguer i Llunell. La façana actual es va fer de nova planta en la reforma dels anys 60 i incorpora la porta del desaparegut quarter de cavalleria, també de mitjan segle XVIII. És un portal rectangular, de grans dimensions, flanquejat amb falses pilastres acanalades que, originalment, estava capçada amb un frontó triangular.

A la plaça de l'Ermita hi havia les forques i s'hi van seguir fent execucions fins a l'any 1897. A començament del segle XIX s'hi va traslladar el cementiri que hi havia al Fossar Vell.

A la dècada dels 60 del segle XX es va construir, al voltant de l'ermita, una escola, projectada per l'arquitecte Francesc Adell. Va ser primer dels salesians i després dels Pares de la Sagrada Família. Quan l'escola es va traslladar a un nou edifici es va suscitar la polèmica entre els que volien enderrocar l'edifici i els que el volien conservar. Finalment, l'any 1998, es va restaurar per acollir l’actual Institut Gabriel Ferrater. L'antiga ermita és ara la biblioteca del centre.