Barri Gaudí
(Reus | Rodal - Baix Camp)

Reus - Barri Gaudí

Reus - Barri Gaudí

AutorRicard Bofill Levi
Situació Av. Barcelona / Carrer Badalona
L'any 1964 es va començar a construir a la partida de Monterols, a l'extrem nord de la ciutat, tot un barri, promogut pel Patronat Municipal de l'Habitatge, destinat a acollir les onades immigratòries de l'època. El projecte va ser adjudicat al taller d'arquitectura de Ricard Bofill, pel qual va ser la primera experiència de disseny a gran escala, i només es va dur a terme una fase. En conjunt, es preveia una composició de volums incardinats basats en mòduls de 65 m² suportats per una retícula de pilars de formigó, els quals permetien generar 48 variants d'habitatges. L'objectiu era generar espais col·lectius que trenquessin l'individualisme dels blocs convencionals del model ciutat-dormitori. Es van construir 500 habitatges, organitzats en 6 blocs repartits en tres àmbits, cadascun dels quals està identificat per un color propi. Les plantes s'organitzen geomètricament al voltant d'un pati, amb grans vestíbuls a l'aire lliure que proporcionen accés als elements de comunicació vertical, escales i ascensors, facilitant la comunicació horitzontal amb els habitatges al voltant d’altres patis de la mateixa planta. La circulació pública de vianants es manté en tots els nivells. A la quarta planta la circulació es realitza a través de carrers i places elevades.

Posteriorment, degut a problemes econòmics, els terrenys que quedaven per construir van ser adquirits per l'empresa Urbinca. En els nous blocs es va prescindir del projecte de Bofill i es van construir en un estil més convencional.