Cementiri de Reus. Cronos
(Reus | Rodal - Baix Camp)

Reus - Cementiri. Cronos (reproducció)

Reus - Cementiri. Cronos (reproducció) (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorAgustí Auqué Figueres / Joan Roig Solé (model)
Situació Cementiri de Reus
Cronos, el déu grec del Temps, presideix l'entrada del cementiri de Reus des de l'any 1870. No és casual que sigui un déu mitològic i no un símbol cristià, perquè el cementiri de Reus va ser, des de la seva fundació, un cementiri laic. Durant el règim franquista es va substituir per una creu. En va ser l'autor l'escultor Agustí Auqué Figueres, basant-se en un model en guix de l'escultor Joan Roig Solé, tots dos reusencs. cronos porta en una mà la dalla que simbolitza la mort i en l'altra un rellotge de sorra, que fa referència al pas del temps.

L'any 2004, l'obra original va ser restaurada i ubicada a l'interior del cementiri, mentre que l'escultura que hi emplaçada en el seu lloc original és una reproducció feta l'any 2006. Es coneix popularment amb el nom de Peret de la dalla.