Cementiri de Reus. Mausoleu del General Prim
(Reus | Rodal - Baix Camp)

Reus - Cementiri. Mausoleu del General Prim (Foto: Albert Esteves, 2024)

Reus - Cementiri. Mausoleu del General Prim. Foto antiga

AutorPlácido Zuloaga Zuloaga / Émile Hébert
Situació Cementiri de Reus. Vestíbul
InterèsEspecial interès Interessant
Joan Prim i Prats (Reus, 1814 - 1870) va ser el militar i polític català més important del segle XIX, i un dels pocs que va arribar a presidir el govern d'Espanya. Va morir a conseqüència d'un atemptat quan el rei Amadeu I, que ell va aconseguir que fos rei d'Espanya, acabava d'arribar al país. A la seva mort es va fer construir el mausoleu i es va situar al Panteón de Hombres Ilustres, a la basílica d'Atocha de Madrid. La ciutat de Reus va demanar, des de l'inici, el seu trasllat el qual es va aconseguir amb motiu del centenari de la seva mort, l'any 1971. Originalment, tal com podem veure a la foto antiga que adjuntem, el mausoleu comptava amb un baldaquí sostingut per quatre columnes amb florons, amb una creu al capdamunt, i una reixa perimètrica de ferro forjat, molt treballada. Actualment només es conserva el sarcòfag, restaurat l'any 2003 pel Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

El monumental sarcòfag està fet de ferro pavonat, amb infiltracions d'or i plata. Al seu damunt hi ha l'estàtua jacent de Prim i, als costats llargs, dos plafons de bronze i plata repussada, amb escenes de la batalla de Castillejos i de l'entrada del General a Madrid, al front dels voluntaris catalans que van combatre al Marroc. També hi ha quatre relleus amb bustos de generals romans, Tiberi Grac, Atili Règul, Gai Grac i Gai Màrius.

És obra de l'escultor i damasquinador Plácido Zuloaga (Madrid, 1834 - 1910), especialitzat en el treball del ferro forjat, la plata o el bronze, pare del famós pintor Ignacio Zuloaga. Va ser realitzada a Eibar entre els anys 1874-1875, amb ferro i aplicació de la tècnica del damasquinatge (decoració de garlandes florals i geomètriques en fils d’or i argent). L’escultor francès Émile Hébert és l’autor de totes les parts esculturades del sarcòfag, fetes en bronze i recobertes amb argent.