Cementiri de Reus. Obelisc
(Reus | Rodal - Baix Camp)

Reus - Cementiri. L'obelisc, al seu emplaçament original

Reus - Cementiri. L'obelisc, al seu emplaçament original (Foto: Albert Esteves)

AutorJosep Simó Bofarull
Situació Cementiri de Reus. Segon recinte
Monument situat originalment a la plaça de la Llibertat (abans plaça dels Màrtirs), inaugurat l'any 1940 per homenatjar els caiguts en la Guerra Civil. El projecte, però, és anterior a la Guerra Civil, i estava pensat per retre homenatge als 133 voluntaris de la Milícia Nacional de Reus que van donar la vida als Camps de Vilallonga i Morell durant la primera carlinada. El va signar l'arquitecte Josep Simó Bofarull i va realitzar la maqueta l'escultor Antoni Aguadé. Estava previst que el coronés una estrella il·luminada, símbol de llibertat, però la nova situació política i la reinterpretació del monument van eliminar l'estrella i van incorporar-hi el símbol falangista del jou i les fletxes*.

Finalment, l'any 1998, ja despullat de tota simbologia franquista, es va traslladar al cementiri de Reus i es va col·locar una placa on diu: La ciutadania de Reus a tots els homes i a totes les dones que van lluitar i que van morir en la Guerra del 1936-1939. Perquè el seu record es mantingui viu per sempre i ens alliçoni en el camí de la convivència i de la pau.

*Font: Antoni Zaragoza Mercadé