Monument a Marià Fortuny (Barri Fortuny)
(Reus | Rodal - Baix Camp)

Reus - Monument a Fortuny (Barri Fortuny)

Reus - Monument a Fortuny (Barri Fortuny) (Foto: Albert Esteves, 2024)

AutorMarià Benlliure Gil
Situació Plaça de Sant Bernat Calvó
L'any 1944, l'Ajuntament de Reus va reprendre el vell projecte d'erigir un monument a Fortuny i el va encarregar al reconegut escultor valencià Marià Benlliure, que llavors ja tenia 82 anys. Per sufragar el seu cost es va obrir una col·lecta popular. La fosa va ser realitzada per la madrilenya Fundición Artística Industrial de Ricardo Ferrero. L'escultura mostra a Fortuny pintant el seu famós quadre La Vicaria. Inicialment havia de tenir un plafó esculpit amb un altre quadre, L'Elecció de la Model, que incorporava un nu però, per evitar problemes degut al puritanisme de l'època, es va decidir eliminar-lo. Finalment es va inaugurar l'any 1946 a l'actual plaça de la Llibertat, on s'hi va mantenir gairebé vint anys. Després es va traslladar al Barri Fortuny, on està ubicada dins d'un parterre enjardinat i arraconat que dificulta la seva contemplació.