Mas Calvó
(Reus | Rodal - Baix Camp)

Reus - Mas Calvó (Foto: Pere Català Roca -calaix.gencat.cat-, 1962)

Reus - Mas Calvó

Reus - Mas Calvó

Reus - Mas Calvó

Reus - Mas Calvó. Pai interior (Foto: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1890-1920)

Situació Ctra. de Salou, km 2
Casal fortificat, centre d'un antic terme rural, on, segons la tradició, hi va néixer, l'any 1180, sant Bernat Calvó. Hom diu també que és el lloc on va passar la nit el rei Jaume I abans d'embarcar-se a Salou per conquerir Mallorca. Podria tenir el seu origen en una antiga vil·la romana, ateses les nombroses restes de ceràmica sigillata i de marbre d'època imperial trobades al seu costat. Amb tot, les primeres referències són de 1169, quan l'arquebisbe de Tarragona, Hug de Cervelló, va donar les terres a un tal Calvó

L'edifici que ens ha pervingut va ser construït en època medieval però té les traces de la reforma duta a terme, cap a 1602, d'estil renaixentista que va afectar especialment la façana, aleshores principal i ara posterior. El 1334 consta com a propietària Bernarda Desprats. Sabem que, l'any 1411, Galzeran de Canyelles va construir-hi una capella. A mitjan segle XV pertanyia a la família Sacirera, que la va mantenir fins al 1591, quan va passar a ser propietat del Comú de Reus. L'any 1730 es va afegir, a l'angle sud-oest de l'edifici, una capella dedicada a Sant Bernat Calvó. El 1850 es va vendre a a l'arquitecte Antoni Molner per finançar la construcció de les Pescateries Velles de Reus.

L'edifici compta amb una torre de defensa, molt restaurada. De planta rectangular i teulada a quatre aigües, consta de planta baixa, pis i golfes, articulades a través d'un pati interior. La façana principal presenta un gran arc ogival i dues finestres coronelles trigeminades, Les golfes s'obren amb un seguit de petites obertures a mode de galeria. La façana posterior era l'antiga façana principal i està centrada per un gran portal adovellat damunt del qual hi ha un escut de Reus. A la planta principal s'obre una finestra conopial amb traceria gòtica i dues finestres coronelles bigeminades.