Mas de Plana (Sanatori Villablanca)
(Reus | Rodal - Baix Camp)

Reus - Mas Plana (Sanatori Villablanca)

Reus - Mas Plana (Sanatori Villablanca) (Foto: Diputació de Tarragona)

Reus - Mas de Plana (Sanatori Villablanca) (Foto: Ferran Llorens CC BY-SA 2.0, 2015)

Situació Autovia de Bellissens, s/n
Antiga masia del segle XVIII reformada l'any 1920 per l'empresari, financer i polític Evarist Fàbregas i Pàmies (Reus, 1868 - 1938) per a convertir-la en una residència senyorial. És un edifici de planta rectangular , de planta baixa i dos pisos, amb dos cossos laterals perpendiculars a banda i banda. Les portes de la planta baixa, d'arc rebaixat de pedra, són les originals del segles XVIII. La façana principal està presidida per un capcer mixtilini amb un rellotge de sol esgrafiat, amb garlandes i l'escut de Catalunya. La resta de la façana també llueix esgrafiats del mateix estil, atribuïts a Josep Rocarol.

Per iniciativa del doctor Lartigau, de Tarragona, gendre d'Evarist Fàbregas, el Mas del Plana es transformà en hospital psiquiàtric Villablanca, que més endavant s'incorporà al Grup Pere Mata.