Mas de Sedó
(Reus | Rodal - Baix Camp)

Situació Ctra. de Riudoms, km 2,2
Element
desaparegut
Element desaparegut
Antic mas residencial construït per l'industrial Antoni Sedó Pàmies (Reus 1842 - 1902), creador de la colònia tèxtil Sedó a Esparreguera. Era un palauet senyorial de grans dimensions, de planta baixa, pis i golfes, amb el cos central més alt i una galeria lateral. A l'altre cantó hi havia una capella neogòtica. L'any 1906 va ser adquirida per l'indià d'origen basc Restituto Amézaga. Amb l'esclat de la Guerra Civil, el 1936, la finca va ser militaritzada i es va convertir en una fàbrica de bombes de mà. Dissortadament, una explosió fortuïta, en la que va morir el propietari, va deixar l'edifici pràcticament destrossat. El seu fill, José Ramón de Amézaga Botet, va ser el primer alcalde franquista de Reus, l'any 1939. A la dècada dels anys 50, la finca va passar a ser propietat de la Cooperativa Comarcal d’Avicultors de Reus i a finals del segle XX va passar a mans de l'empresa Rumasa. Segons indica Antoni Zaragoza en un article a Reusdigital.cat, s'havia conservat una porta monumental de ferro que el propietari de Rumasa, José M. Ruiz Mateos es va endur no se sap on.

L'edifici ha estat reconstruït, amb dimensions més reduïdes i un estil neoclàssic força allunyat del mas original. Actualment és el centre d'un complex lúdic i esportiu

*Font: Antoni Zaragoza.