Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs. Sarcòfags
(Avinyonet del Penedès - Alt Penedès)


Avinyonet del Penedès - Sarcòfag d'Arnau de Vilanova (Museu Diocesà de Barcelona)

Avinyonet del Penedès - Sarcòfag d'Arnau de Vilanova (Museu Diocesà de Barcelona) (Foto: Albert Esteves, 2022)

Avinyonet del Penedès - Sant Sebastià dels Gorgs. Sarcòfag

Avinyonet del Penedès - Sant Sebastià dels Gorgs. Sarcòfag (Foto: Albert Esteves, 2025)

Avinyonet del Penedès - Sant Sebastià dels Gorgs. Sarcòfag

Avinyonet del Penedès - Sant Sebastià dels Gorgs. Sarcòfag (Foto: Albert Esteves, 2025)



TipusArt funerari
PeríodeSegle X a XII
EstilRomànic
Situació Interior de l'església i Museu Diocesà de Barcelona
A la sagristia de l'església de Sant Sebastià dels Gorgs es conserven dos sarcòfags d'època medieval que fan pensar que va ser, originàriament, el panteó familiar dels senyors de Subirats. Tots dos estan mancats de decoració però a un d'ells podem llegir una inscripció feta l'any 1785 pel prior Agustín Bragado. Que diu: Fra Ausn Bragao Ayudo de Cantillas / prior deste priorato. Abri año 1785. / I en ellos no halle sinó varias / calaberas y huesos. Aquest sarcòfag està sostingut per columnes amb capitells decorats amb pinyes i un escut amb el símbol d'una campana, dels senyors del castell de Sant Martí Sarroca.

Tanmateix, el sarcòfag més interessant procedent d'aquest monestir conserva el seu frontal al Museu Diocesà de Barcelona, on ingressà l'any 1921. Va ser mossèn Trens qui va indicar clarament la seva procedència de Sant Sebastià dels Gorgs tot i que, amb posterioritat, alguns experts ho han posat en dubte. El frontal està esculpit amb una escena on una ànima es transportada per dos àngels, amb presència d'altres figures orants.

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de la Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català