Retaule de l'església de Sant Andreu. (destruït)
(La Selva del Camp - Baix Camp)


La Selva del Camp - Església de Sant Andreu. Retaule (destruït)

La Selva del Camp - Església de Sant Andreu. Retaule (destruït)

La Selva del Camp - Església de Sant Andreu. Retaule (destruït)

La Selva del Camp - Església de Sant Andreu. Retaule (destruït) (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1933)



TipusImatges, retaules i objectes litúrgics
PeríodeSegle XVIII
EstilBarroc
AutorLlàtzer Tramulles el Jove
Situació Interior de l'església de Sant Andreu
Element
desaparegut
Element desaparegut
L'any 1703, el Consell de la Selva del Camp va decidir encarregar un retaule que dignifiqués la nova església parroquial, construïda pocs anys abans. La traça (conservada a l'arxiu municipal) va ser feta per un mestre referenciat com lo ermano Jaume<(i>, que s'ha suggerit que podria ser el carmelità de Xelva, Jaume Ribot, que havia treballat a les comarques tarragonines. S'estipula que el peu serà fet amb pedra extreta de la pedrera de la Selva i que la fusta ha de ser d'àlber de bona qualitat.

L'encarregat de executar l'obra va ser l'escultor Llàtzer Tramulles, dit el Jove, fill del també escultor Llàtzer Tramulles el Vell. L'obra s'allargà 7 anys, de 1704 a 1711, any en què va morir, a la mateixa vila. El poc que faltava per concloure l'obra, el remat, va ser realitzat per l'escultor vallenc Anton Veciana. Es va daurar molt més tard, l'any 1863.

El retaule estava presidit per una imatge de sant Andreu, apòstol i, al seu damunt, la Mare de Déu de l'Assumpció. Hi havia també les figures dels quatre evangelistes, sant Joan Baptista i sant Bernat. El peu era de pedra, amb quatre atlants i dos escuts de la vila.

Dissortadament, el retaule va ser destruït el mes de juliol de 1936. Es va salvar només el basament de pedra, amb les figures dels atlants (veure fitxa).

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de la Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català