Retaule de l'ermita de Paretdelgada (destruït)
(La Selva del Camp - Baix Camp)


la Selva del Camp- Ermita de Paretdelgada. Retaule destruït. Postal antiga

la Selva del Camp- Ermita de Paretdelgada. Retaule destruït. Postal antiga

la Selva del Camp- Ermita de Paretdelgada. Retaule destruït

la Selva del Camp- Ermita de Paretdelgada. Retaule destruït (Foto: AHMSC, c1930)

la Selva del Camp- Ermita de Paretdelgada. Retaule destruït

la Selva del Camp- Ermita de Paretdelgada. Retaule destruït (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1933)

La Selva del Camp- Ermita de Paretdelgada. La Pietat de Bonifàs

La Selva del Camp- Ermita de Paretdelgada. La Pietat de Bonifàs (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1933)



TipusImatges, retaules i objectes litúrgics
PeríodeSegle XVIII
AutorLluís Bonifàs Massó
Situació Interior de l'ermita de Paretdelgada
Element
desaparegut
Element desaparegut
Des de la fundació del santuari, a l'ermita es custodiava una imatge romànica coneguda com la Mare de Déu de les Neus. Al segle XVI s'ha afegir un a imatge de la Pietat en alabastre. La seva popularitat i devoció va fer necessari construir una capella pròpia, dins de l'ermita, enllestida a inicis del segle XVII i refeta entre 1739 i 1746. També es va encarregar un retaule al mestre Lluís Bonifàs. Tanmateix, l'any 1765, un incendi va destruir tant el retaule com la imatge de la Pietat. Immediatament, els selvatans van acordar restituir tant la imatge com el retaule, que es van encarregar al mateix mestre Bonifàs, que va enllestir l'obra l'any 1766.

Lluís Bonifaç i Massó (Valls, 1730 - 1786), membre d'una important nissaga d'escultors està considerat com un principals exponents de l'escultura barroca catalana.

Lamentablement, tot plegat va quedar destruït amb l'incendi de l'ermita, l'any 1936. Ara hi ha una tercera imatge de la Pietat, obra de l'escultor Víctor Ancangeoli, de l'any 1939. I pel que fa al retaule, només el podem admirar a través de postals o fotografies antigues.

Font: revista El Pont-Alt (La Selva del Camp), núm 121 (abril 2014).

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de la Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català