El Palau Tolrà (Ajuntament)
(Castellar del Vallès - Vallès Occidental)


Panoràmica de l'Ajuntament

Panoràmica de l'Ajuntament (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Ajuntament

Ajuntament (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Porta d'accés a l'ajuntament, que ens fa saber l'any de l'edifici

Porta d'accés a l'ajuntament, que ens fa saber l'any de l'edifici (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Part superior de la façana de l'Ajuntament

Part superior de la façana de l'Ajuntament (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Detall d'una coronació de la teulada

Detall d'una coronació de la teulada (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Glorieta situada al jardí de davant l'Ajuntament

Glorieta situada al jardí de davant l'Ajuntament (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Banc modernista al jardí del palau

Banc modernista al jardí del palau (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)



TipusEdifici administratiu o institucional
Període1888-1910
EstilEclecticisme
AutorEmili Sala Cortés
Situació Pg. de Tolrà, 1/ General Boadella
El Palau o casa Tolrà va rebre aquest nom per ser la residència de Josep Tolrà Abellà, metge i fundador de l’empresa de producció de peces de cotó Tolrà. L’arquitecte Emili Sala Cortés es va encarregar de dur a terme el projecte. Segons sembla, es va començar a construir cap al 1852. Fins al 1887 encara es parla de casa i no de palau.

És un edifici de planta baixa i dos pisos, de simetria neoclàssica. La façana està dividida en cinc cossos, el central s'avança una mica respecte als altres i és capçat per una testera d'arc circular. Totes les finestres són arquitravades, amb llindes amb petites decoracions florals. Al davant hi ha un jardí romàntic, amb una glorieta octogonal de fusta, restaurada fa poc, un brollador, i algunes jardineres i bancs modernistes, a més d’una pèrgola de ferro colat.

Era, en el seu moment, un edifici molt luxós, tant pel que fa a la decoració, com al mobiliari o la jardineria. El conjunt arquitectònic està format per tres edificis: residència, masoveria i galliners.

Josep Tolrà Abellà es va instal·lar a Sant Esteve de Castellar el 1846 com a metge. Va fundar l’empresa Tolrà, dedicada a la producció de peces de cotó. Va morir el 1883. La seva vídua, Emília Carles-Tolrà, va continuar la promoció de diversos projectes socials amb els quals el poble va disposar de safareigs, escoles, casa de la vila, etc.

El Palau Tolrà és, des del 1994, la seu de l'Ajuntament de Castellar del Vallès. Durant la Guerra Civil fou utilitzat com a seu de la junta gestora municipal. També es va utilitzar com a llar d’infants (1968-1986) i Institut de Batxillerat (1987-1993).

Mapa general
No està autoritzada la reproducció d’imatges o continguts sense el consentiment exprés de la Fundació per a la Difusió del Patrimoni Monumental Català